skladniki

2 jajka

1 szklanka cukru kryształ

2 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżki kakao

3/4 szklanki oleju

1 szklanka mleka

Składniki na ser:

500 g białego sera

3 jajka

1/2 szklanki cukru kryształ

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

przygotowanie

Ser biały mielimy w maszynce lub dokładnie wyrabiamy rękami tak,

by nie było grudek.

Miksujemy z jajkami oraz cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem na gładką masę.

Masa ma być rzadka.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając,

dodajemy mąkę zmieszaną z sodą, proszkiem oraz kakao. Wraz z mąką powoli wlewamy olej.

Na koniec małym strumieniem wlewamy mleko i cały czas mieszamy, aby ciasto "napowietrzyło się".

Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję. Ciasto czekoladowe wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę.

Na powierzchni ciasta nakładamy łyżką porcje (kleksy) z masy serowej. Pieczemy w temp.

180 C z termoobiegiem ok 45-50 minut.